Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Παιχνίδια για παιδιά (α')


Μερικά από τα παιχνίδια που σας προτείνουμε στο άρθρο αυτό, απαιτούν μια μικρή προεργασία, όπως να αγοράσετε κάποια υλικά.

Πρόκειται και για παιχνίδια που μπορούν να διεξαχθούν πολύ εύκολα σε κήπους ή μεγάλες βεράντες, δίνοντας την ευκαιρία και στους γονείς να περάσουν ξέγνοιαστα.

Ανάλογα την ηλικία των παιδιών, η παρουσία ενός ή περισσοτέρων ενήλικων είναι απαραίτητη για τον συντονισμό των παιχνιδιών.

Παιχνίδια στην αυλή

Είναι σημαντικό πριν ξεκινήσετε τα παιχνίδια, να κάνετε ένα σύντομο παιχνίδι γνωριμίας μιας και που μπορεί να μην γνωρίζονται όλοι οι μικροί σας καλεσμένοι μεταξύ τους:

Μπορεί να βάλετε τα παιδιά σε κύκλο και ο καθένας απλώς να λέει το όνομα του. Μπορεί όποιος λέει το όνομά του να κάνει και μια κίνηση ή έναν ήχο. Δώστε μια μπάλα ή ένα μπαλάκι και όποιος το πετάει να λέει το όνομα του. Πάρετε ένα κουβάρι και όποιος το πετάει λέει το όνομά του. Στο τέλος θα έχετε σχηματίσει έναν ιστό αράχνης…

Κρυμμένος Θησαυρός

Υπάρχουν άπειροι τρόποι για να παιχτεί αυτό το παιχνίδι. Ενδεικτικά επιλέγουμε τους παρακάτω:

Μπορείτε να σκορπίσετε αληθινά, πλαστικά ή σοκολατένια νομίσματα στον κήπο και να αφήσετε τα παιδιά να τα βρουν. Διαφορετικά, κρύψτε την τσάντα με τα δωράκια του κάθε παιδιού και έπειτα δώστε στο καθένα ένα μικρό χαρτί με οδηγίες ή κάποιο γρίφο ώστε να καταφέρουν να την βρουν (μια άλλη καλή ιδέα είναι να ζωγραφίσετε απλούς χάρτες θησαυρού, κατάλληλους για παιδιά μικρής ηλικίας). Ακόμη, το παιχνίδι μπορεί να γίνει λίγο πιο περίπλοκο αν χωρίσετε τα παιδιά σε ομάδες και τους δίνετε σταδιακά στοιχεία για την τοποθεσία του «θησαυρού», έτσι ώστε να βρίσκουν κάθε φορά μια πληροφορία (εάν τα παιδιά είναι μικρά, προτιμήστε μικρούς γρίφους που θα διαβάζετε εσείς, που θα συνοδεύονται από μία εικόνα).

Μάντεψε Ποιος…

Κολλήστε με ταινία στην πλάτη του κάθε παιδιού μία μικρή κάρτα με την φωτογραφία ενός ζώου ή ενός αντικειμένου. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, κάθε παιδί πρέπει να κάνει ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν μόνο με «ναι» ή «όχι» ώστε να καταφέρει τελικά να μαντέψει τι απεικονίζεται στην κάρτα της πλάτης του. Βοηθήστε τους μικρούς καλεσμένους σας εξηγώντας τους ότι μπορούν να αρχίσουν το παιχνίδι κάνοντας για πρώτη ερώτηση «Είμαι κάποιο ζώο ή αντικείμενο;». Στο τέλος κάθε παιδί λέει με την σειρά του τι νομίζει ότι είναι.

Μάντεψε πόσες καραμέλες

Γεμίστε ένα διαφανές βάζο με καραμέλες. Αρχίστε να ρωτάτε τα παιδιά να μαντέψουν τον αριθμό τους. Αυτός που θα πετύχει τον ακριβή αριθμό ή κάποιον πολύ κοντά στον πραγματικό κερδίζει όλο το βάζο με τις καραμέλες για να το μοιραστεί με την οικογένεια του ή κάποιο μικρό δωράκι όπως ένα γλειφιτζούρι.

Μια διαφοροποίηση του παιχνιδιού είναι να δημιουργήσετε «λουλούδια» από γλειφιτζούρια, καρφιτσώνοντας τα σε μια μπάλα από φελιζόλ ή κάποιο άλλο μαλακό υλικό(για παράδειγμα την βάση από κάποια σύνθεση λουλουδιών). Αυτό είναι και μια πολύ όμορφη ιδέα για τον στολισμό του πάρτυ, ιδιαίτερα των τραπεζιών.

Αν το πάρτυ έχει κάποιο θέμα θα ήταν πολύ όμορφο τα γλειφιτζούρια να ταιριάζουν με αυτό. Τέλος, θα ήταν προτιμότερο μόλις τελειώσει το παιχνίδι να μοιράσετε τις καραμέλες και τα γλειφιτζούρια στα παιδιά.

Βόλεϊ με νερόμπαλες

Αυτό το παιχνίδι αποτελεί μια «ανώδυνη» εκδοχή του νεροπόλεμου που σίγουρα ενθουσιάζει κάθε μικρό παιδί αλλά συγχρόνως τρομάζει όλες τις μαμάδες στην ιδέα της βρεγμένης καταστροφής που μπορεί να επιφέρει! Μην ξεχάσετε ότι βασική προϋπόθεση για το παιχνίδι αυτό είναι να ζητήστε από τους γονείς να έχουν φέρει μαζί τους και μια δεύτερη αλλαξιά ρούχα για τα παιδιά τους.

Οι κανόνες του παιχνιδιού θέλουν τα παιδιά χωρισμένα σε ζευγάρια και από τις δύο πλευρές του γηπέδου (μπορείτε να δημιουργήσετε ένα αυτοσχέδιο γήπεδο υψώνοντας ένα δίχτυ ανάμεσα από δυο δέντρα). Το κάθε ζευγάρι κρατά τις άκρες μιας πετσέτας, στη μέση της οποίας υπάρχει ένα μπαλόνι με νερό. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να καταφέρουν να την πετάξουν στη άλλη πλευρά του διχτιού και η αντίπαλη ομάδα να το πιάσει μέσα στη δικιά της πετσέτα. Η ομάδα η οποία χάσει την μπάλα δίνει ένα πόντο στη αντίπαλη.

Μια διαφοροποίηση για τα παιδιά των μικρότερων ηλικιών είναι να τους δώσετε μεγάλες κουβέρτες αντί για πετσέτες τις οποίες θα κρατούν οι δύο αντίπαλες ομάδες και θα πρέπει εσείς να πετάτε την μπάλα από την μία ομάδα στη άλλη.

Μουσικές Καρέκλες

Το γνωστό παιχνίδι που πάντα κερδίζει τα παιδιά. Οι κανόνες πολύ απλοί: ο αριθμός των καρεκλών είναι πάντα κατά μία καρέκλα μικρότερος από τον αριθμό των παιδιών. Η επιλογή της μουσικής είναι δική σας, μόνο προσέξτε να είναι κατάλληλη για την ηλικία των παιδιών. Όσο η μουσική παίζει τα παιδιά γυρίζουν γύρω από τις καρέκλες. Όταν η μουσική σταματά, τα παιδιά πρέπει να καθίσουν. Μην ξεχνάτε να κλείνετε την μουσική κατά τακτά χρονικά διαστήματα και να αφαιρείτε κάθε φορά μια καρέκλα.


Παιδόραμα


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ποικιλία στα θέματά σας μου αρέσει!Δεν περιορίζεστε μόνο σε εκκλησιαστικά και θρησκευτικού τύπου άρθρα.Σας συγχαίρω και σας παρακολουθώ με χαρά!

Ανώνυμος είπε...

Εμένα πάλι δεν μου αρέσει που βάζετε όλο εκπαιδευτικά θέματα.
Για σιγά δάσκαλοι είσαστε?
Εκκλησία είναι εδώ και εσείς είσαστε ιερείς τι δουλειά έχετε με αυτά εσείς?