Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Ο γέροντας Φιλόθεος της Πάρου για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

«Είχα γνωριμία καί φιλία με τον αείμνηστο Παπαδιαμάντη. Τον γνώρισα στο εκκλησάκι του Προφήτου Ελισαίου, ένα Σάββατο απόγευμα. Δεν έλειψα ποτέ από κοντά του, έψαλλα δίπλα του ως βοηθός του. Από αυτόν έμαθα να ψάλλω συνετά καί με ευλάβεια, με κατάνυξη, φόβο Θεού καί τρόμο. Πριν τον γνωρίσω έψελνα με υπερηφάνεια, δυνατά, για να ευχαριστούνται οι εκκλησιαζόμενοι καί για να με επαινούν στη συνέχεια. Από τον Παπαδιαμάντη έμαθα να ψάλλω ταπεινά καί με συναίσθηση. Όταν έψελνε ήταν σαν να βρισκόταν μπροστά στο φοβερό βήμα της δευτέρας παρουσίας του Χριστού. Ο Παπαδιαμάντης αγαπούσε το Θεό, αγρυπνούσε πρόθυμα, έψελνε, υμνούσε, ευλογούσε το Θεό χαρμόσυνα. Ήταν ακτήμων όπως οι Άγιοι Απόστολοι. Μισούσε τον πλούτο, ως επιβλαβή καί μάταιο. Θα μπορούσε να γίνει βαθύπλουτος, αλλά προτίμησε να μένει πάμπτωχος. Ό,τι του έδιναν για τον κόπο του το μοίραζε στους φτωχούς αδελφούς. Πολλές φορές έμενε χωρίς χρήματα. Δεύτερη ενδυμασία δεν είχε. Όταν οι φίλοι, του πρόσφεραν καινούργια ρούχα, δεν τα δεχόταν. Εγύρισα όλα τα μοναστήρια της Ελλάδας, του Αγίου Όρους, της Παλαιστίνης, του Σινά. Ακτήμονες σαν τον Παπαδιαμάντη, βρήκα πολύ λίγους».

πηγή


17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εχει κάνει η εκκλησία ενέργειες για την αγιοποίησή του?

Αριστερός είπε...

Ο παπαδιαμάντης δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένας ξεκουτιασμένος, μπεκρής αποτυχημένος γραφιάς της πλάκας, που το γύρισε στα εκκλησιαστικά μπας και πουλήσει κανά τεύχος για να αγοράσει κρασάκι.
Ξεκολλάτε ρε Χριστιανοί με τον παπαδιαμάντη!

Ανώνυμος είπε...

Απ'οτι γνωρίζω άγιος είναι αυτός που κάνει θαύματα.
Ο Παπαδιαμάντης είχε απλά μια καλή χριστιανική ζωή. Τίποτε άλλο.
Οχι και άγιος!!!!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε ανώνυμε των 15 Ιουνίου 7:50 είναι μεγάλη ντροπή να βρίζεις με αυτόν τον χυδαίο τρόπο τον κορυφαίο πεζογράφο.Απορώ εάν έβαζες την υπογραφή σου θα έλεγες τέτοιες αθλιότητες?
Εαν λοιπόν πιστεύεις σε αυτά που είπες, εμπρός λοιπόν απόδειξέ μας ότι ο Παπαδιαμάντης ήταν τοιούτος.
Εξ'ιδίων κρίνεις τα αλλότρια!!!

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Αριστερέ, έχεις διαβάσει έστω και ένα στίχο του Παπαδιαμάντη ή παπαγαλίζεις καλοαποστηθισμένες απιθανοκουλτουριάρηδες παρόλες;
Α ρε κατάντια νεοέλληνες! Τυφλοί και πουλημένοι στο ασήμαντο σαρκίο σας!

Ανώνυμε,εσύ θα προκρίνεις την κρίση του Θεού;

Ανώνυμος είπε...

συμφωνώ με τον π.Παντελεήμονα.
Μου θυμίζεις αριστερέ με τον τρόπο που γράφεις κομματικές οδηγίες προς τα μέλη της φράξιας για οτιδήποτε δεν σου ταιριάζει.
Αν δεν ήταν ο Παπαδιαμάντης, τρομάρα σου, σήμερα το μόνο ανάγνωσμα που θα είχαμε θα ήταν το κεφάλαιο του Μάρξ!
Ξέρετε και σεις από κουλτούρα, ψευδοκουλτουριάρηδες της πλάκας!
Πουλημένοι και απάτριδες, ανθέλληνες!

Ανώνυμος είπε...

πέρα απ το ότι είσαι αριστερός(τι σημαινει αυτό τρέχα γυρευε)είσαι και τελείως αγράμματος.Οχι γιατί αμφισβητεις τόν Παπαδιαμάντη ,αλλά ρε΄παιδι μου λιγη εσωτερικότης δέν βλάπτει!

Ανώνυμος είπε...

αριστερέ φιλε,εσείς ένας καθωσπρεπει αριστερός τί έχετε εναντιον ενός μπεκρη όπως το λέτε;αυτοί δέν είναι λαός άραγε;ελάτε τώρα,δείξτε λιγο φιλελεύθερο φρόνημα..

Ανώνυμος είπε...

αριστερός σημαίνει ιδεολογία και τίποτε άλλο.
Δεν κατάλαβα δηλ. εσύ που είσαι δεξιός σε τι διαφέρεις από μένα, όταν πηγαίνεις και κάνεις προσκύνημα και καταθέτεις στεφάνια στην Γυάρο και την Μακρόνησο ; Εσύ που το κόμμα σου βασάνισε τόσους δημοκράτες, τολμάς και έρχεσαι στον τόπο της εξορίας ;Κολλάει ; όσο κολλάει αυτό, άλλο τόσο κολλάει και το δικό μου.
Αριστερέ μη μασάς. Πέστα με το όνομά τους τα πράγματα.

Ανώνυμος είπε...

αριστερος σημαινει ιδεολογια;ενω κεντρωος τι σημαινει;;ασε που πια ολοι την εξουσια επιζητουν..αλλά εσυ μην χαλιέσαι..στόν κόσμο σου.

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Πάντως για να μην υπάρξει παρεξήγηση εγώ δεν παίρνω το μέρος κανενός. Αριστεροί και δεξιοί: φτηνές ομαδοποιήσεις για την εκμετάλλευση του λαού και του ανθρώπου. Ούτε είμαι θιασώτης ενώσεων και παρατάξεων.

Εμένα μου θίξατε την ψυχούλα τον Παπαδιαμάντη, τον ζωγράφο των φτωχών και τον άγιο των ταπεινών.Εννοώ των αληθώς φτωχών και ταπεινών, όχι των κατασκευασμένων.

Καλό είναι Αριστερέ να αδειάζουμε λίγο από αυταρέσκεια και να γεμίζουμε από ανθρωπιά. Οι ιδεολογίες φασιστικές ή αριστερές μας καθιστούν πιθήκους πονηρών αφεντάδων και όχι Ανθρώπους.
Πάνω σου φύσηξε ο Θεός , όπως και σε κάθε άνθρωπο. Μην ξεπουλιέσαι έτσι εύκολα σε φαντεζύ ανθρώπινες επινοήσεις.

Όλοι μας άλλωστε γίναμε μάρτυρες της ιστορίας των ιδεολογιών ανά τον κόσμο. Ακόμα πληρώνουΜΕ τις πληγές . Και αυτό ισχύει για όλους τους φίλους εδώ.

Ανώνυμος είπε...

συγγνωμη αλλά ο καθένας εκπροσωπει τόν εαυτό του και τό επιπεδο του.και εγώ αριστερός είμαι αλλά δέν ταυτίζομαι μέ τόν' αριστερό 'ούτε πιστεύω ότι οι Πομάκοι είναι Τούρκοι.

Ι. Ν. Αγ.Βαρβάρας-Οσ. Σάββα είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ι. Ν. Αγ.Βαρβάρας-Οσ. Σάββα είπε...

Ο διάλογος που διεξάγετε είναι ωραίος και ενδιαφέρων και γι' αυτό επιτρέπω τα σχόλια, αρκεί όμως να μη γίνονται χυδαία.
Σπεύδω να διευκρινίσω, για να μη προλάβουν κάποιοι και με κατηγορήσουν ότι λογοκρίνω, ότι τρία σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο που εστάλησαν, φυσικά και δεν τα δημοσιεύω. Είπαμε ότι μπορούμε να κουβεντιάσουμε, αλλά να κρατάμε και ένα επίπεδο. Συνθηματολογία γηπέδου εδώ, σ' αυτό το ιστολόγιο, δεν χωράει.

Ως προς το θέμα μας, νομίζω ότι ο "άγιος" των ελληνικών γραμμάτων, ο κυρ-Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης είναι ένας αναγνωρισμένος συγγραφέας, άνθρωπος ταπεινός, κατ' εξοχήν προσωποποίηση της ταπεινής και άδολης ελληνικής ψυχής.
Με τα διηγήματά του μεγαλώσαμε και συνεχίζουμε να τον εκτιμάμε.
Καλό θα ήταν να μην ισοπεδώνουμε.

Ανώνυμος είπε...

o Παπαδιαμάντης δέν μπαινει εύκολα ουτε σε καλουπια ουτε σε χαρακτηρισμους.Ειναι τό ανέσπερο αστέρι ..

Unknown είπε...

Πολύ ενδιαφέρων διάλογος. Θα αρχίσω να διαβάζω Παπαδιαμάντη.

Ανώνυμος είπε...

Oπου και να σάς βρισκει τό κακό αδελφοι,μνημονεύετε Διονυσιο Σολωμο και μνημονεύετε Αλεξανδρο
Παπαδιαμαντη..
Οδυσσέας Ελύτης