Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Τροπολογία στο Κογκρέσο για τα Μάρμαρα


Την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, η οποία στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι σε θέση να τα προφυλάξει καλύτερα από το Βρετανικό Μουσείο, ζητούν με τροπολογία την οποία κατέθεσαν πρόσφατα στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο δημοκρατικός βουλευτής Ντόναλντ Πέιν και ο ρεπουμπλικανός Γκας Μπιλιράκης.
Σε αυτήν επισημαίνεται ότι ο Παρθενώνας αποτελεί την κορυφαία έκφραση της καλλιτεχνικής ιδιοφυίας των Ελλήνων, σύμβολο της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, οικουμενικό σύμβολο δημοκρατίας και ελευθερίας, αλλά και σημείο προσευχής για Αρχαίους Ελληνες, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους. Για όλους αυτούς τους λόγους, συνεχίζουν οι Αμερικανοί βουλευτές, τα Μάρμαρα αποτελούν ζήτημα που απασχολεί όχι μόνο τους Ελληνες αλλά όλο τον κόσμο.

Τονίζεται επίσης ότι ο σεβασμός με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο Παρθενώνας από την Αμερική αποδεικνύεται και απο το γεγονός ότι έχει αποτελέσει το πρότυπο για πολλά κτίρια αμερικανικών πόλεων, σημαντικότερο εκ των οποίων είναι το Μνημείο του Λίνκολν, στην Ουάσιγκτον.

Επισημαίνεται επίσης ότι τα Μάρμαρα είχαν σχεδιασθεί ως αναπόσπαστο τμήμα του Παρθενώνα, και μπορούν να γίνουν αντικείμενο θαυμασμού μόνο ευρισκόμενα κοντά στην Ακρόπολη, ενώ τονίζεται ότι η επιστροφή τους θα αποτελούσε ένδειξη του σεβασμού της Βρετανίας προς την κλασική τέχνη, ενώ δεν θα δημιουργούσε νομικό προηγούμενο, ούτε θα επηρέαζε την ιδιοκτησία ή χρήση άλλων αρχαιοτήτων που βρίσκονται σε μουσεία των ΗΠΑ ή άλλων χωρών.

Η τροπολογία αναφέρει ότι με το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, η Ελλάδα είναι σε θέση να προφυλάξει πολύ καλύτερα τα Μάρμαρα από ό,τι το βρετανικό Μουσείο, και υπό αυτό το πρίσμα καλείται «η κυβέρνηση της Βρετανίας να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με την ελληνική με στόχο τη διευκόλυνση της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα».

ΑΠΕ - ΜΠΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια: