Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Το μυστήριο της νύχτας


Για να νοιώσει κανείς το μυστήριο της νύχτας πρέπει να βρεθεί έξω στην ύπαιθρο τα μεσάνυχτα.

Η ασέληνη νύχτα είναι βυθισμένη στο μυστήριο. Τεράστιοι σκοτεινοί όγκοι ξεκινούν από την κορυφή του ουρανού, ξεχύνονται προς τα κάτω και αγκαλιάζουν την γη. Τα πάντα φαίνονται ακίνητα και εκστατικά μπροστά στον σιωπηλό και σκοτεινό κυρίαρχο, την νύκτα. Μέσα στην παγερή αυτή ακινησία και φοβερή σιωπή νοιώθει κανείς πως κάτι σημαντικό και άγνωστο κυοφορείται. Την ημέρα κάτω από το δυνατό φως του ήλιου οι άνθρωποι έχουν μια βεβαιότητα για τη ζωή και τα έργα τους. Όταν όμως τα τυλίγει η νύκτα, ο άνθρωπος νοιώθει ολομόναχος, αδύναμος και αβέβαιος για το μέλλον. Του φαίνεται πως όλα θα τελειώσουν μέσα στην κρύα αγκαλιά αυτής της νύκτας.

Αυτό ακριβώς το αίσθημα περιγράφει ο προφήτης Ησαΐας στην προφητεία του για την πνευματική νύκτα της προ Χριστού ανθρωπότητας: « Ὁ λαός ὁ καθήμενος ἐν σκότει εἶδε φῶς μέγα καί τοῖς καθημένοις ἐν χώρᾳ καί σκιᾷ θανάτου φῶς ἀνέτειλεν αὐτοῖς» (Ματθ. 4, 16).

Μπροστά στο φοβερό αυτό μυστήριο της νύκτας, μόνο μία σκέψη μπορεί να ησυχάσει την ταραγμένη καρδιά του ανθρώπου - πως πίσω από την παγερή αυτή ακινησία ο Θεός στέκει φρουρός και προστάτης της ζωής. Και δεν υπάρχει τίποτε άλλο που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος αυτές τις στιγμές παρά να παραδίδεται μ' εμπιστοσύνη στα χέρια του Θεού. Τότε θα νοιώθει ασφαλισμένος σαν ένα μικρό παιδί στην αγκαλιά της μητέρας του. Γιατί στο μυστήριο της νύκτας δίνει εξήγηση η πίστη πως η ζωή το μέλλον και οι τύχες τις ανθρωπότητας, και ειδικότερα κάθε ανθρώπου βρίσκονται στα χέρια του Θεού Πατέρα μας,.



Δεν υπάρχουν σχόλια: