Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Σώσε τον κόσμο. Διαρροή ηλεκτρικής ενέργειας από συσκευές "σε αναμονή"

Το τέλειο έγκλημα!


Λείπετε από το σπίτι και δεν ξεχάσατε τίποτα αναμμένο. Σωστά; Όχι ακριβώς...

Το ρολόι της ΔΕΗ συνεχίζει να γράφει κιλοβατώρες και ο επόμενος λογαριασμός σας θα έρθει κατά τι φουσκωμένος και μάλιστα εν αγνοία σας. Σας κλέβει η ΔΕΗ; Όχι. Απλά έχετε "διαρροή" ηλεκτρικού ρεύματος από διάφορες συσκευές που βρίσκονται στο σπίτι σας. Για παράδειγμα, την τηλεόραση, το βίντεο, τον φορτιστή του κινητού σας, το στερεοφωνικό, τον υπολογιστή σας... Εσείς λείπετε, αυτά όμως εργάζονται αδιάκοπα, χωρίς μάλιστα να τα χρειάζεστε εκείνη τη στιγμή. Βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής" (stand-by), περιμένοντας το πάτημα ενός κουμπιού στο τηλεκοντρόλ ή στο πληκτρολόγιο για να σας παρέχουν τις υπηρεσίες που αναμένετε απ' αυτά.


Πριν ξεστομίσετε το κλασικό "δεν βαριέσαι", προσέξτε τα παρακάτω νούμερα. Το 5-10% της ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό καταναλώνεται από ηλεκτρικές συσκευές "σε κατάσταση αναμονής". Με άλλα λόγια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι συσκευές σε κατάσταση ύπνωσης καταναλώνουν όση ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνει μια χώρα σαν την Ελλάδα για να καλύψει όλες της τις ανάγκες! Αυτό σε απλά ελληνικά λέγεται σπατάλη. Και η σπατάλη αυτή δεν κοστίζει μόνο σε χρήμα. Έχει και σοβαρότατες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής μας.


Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Κλείνοντας την τηλεόραση από τον κεντρικό διακόπτη και όχι από το τηλεχειριστήριο, μπορείτε να κερδίσετε έως και 17 ευρώ από το λογαριασμό του ηλεκτρικού το χρόνο. Ταυτόχρονα, με την ίδια κίνηση αποφεύγεται η έκλυση στην ατμόσφαιρα μέχρι και 207 κιλών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.


Πολλές ηλεκτρικές συσκευές καταναλώνουν ενέργεια διαρκώς, εν αγνοία μας. Το ηλεκτρικό ρεύμα που απορροφάται από συσκευές σε κατάσταση αναμονής είτε δε χρησιμεύει σε τίποτα, είτε εξασφαλίζει ασήμαντες λειτουργίες, όπως την άμεση ανταπόκριση στις εντολές του τηλεχειριστηρίου ή τη λειτουργία ενός ρολογιού. Περίπου το 1,5% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα καταναλώνεται από ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής (stand by). Η ενέργεια αυτή ευθύνεται για την εκπομπή 600.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.


Σταματήστε τα ηλεκτρικά βαμπίρ!


Κλείστε, όπου είναι δυνατό, τις συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη ή βγάλτε τις από την πρίζα όταν δεν λειτουργούν και μη τις αφήνετε σε αναμονή. Μία τέτοια απλή κίνηση προστατεύει το περιβάλλον και μειώνει το λογαριασμό του ηλεκτρικού.

Σήμερα πάντως, οι διαρροές αυτές σας κοστίζουν αρκετά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η κατανάλωση ενέργειας συσκευών σε αναμονή μπορεί να κοστίσει ετησίως περίπου 24 ευρώ για ένα βίντεο, 19 ευρώ για ένα στερεοφωνικό, 17 ευρώ για μία τηλεόραση, 14 ευρώ για ένα φούρνο κουζίνας, 12 ευρώ για ένα DVD και 9,5 ευρώ για ένα φούρνο μικροκυμάτων.

Προσέξυε πόσα Ευρώ εξοικονομείτε ετησίως για κάθε μια απο τις παρακάτω συσκευές :


Τηλεόραση 17,4 Ε

Βίντεο 23,7 Ε

Αποκωδικοποιητής 13,4 Ε

DVD 11,8 Ε

Στερεοφωνικό 18,9 Ε

CD player 5,5 Ε

Κασετόφωνο 4,8 Ε

Ραδιόφωνο 4,0 Ε

Ηχείο 7,1 Ε

Οθόνη υπολογιστή 7,9 Ε

Εκτυπωτής 6,3 Ε

Ηχείο υπολογιστή 4,0 Ε

Σαρωτής (scanner) 4,8 Ε

Φωτοτυπικό 7,9 Ε

Φούρνος κουζίνας 14,2 Ε

Φούρνος μικροκυμάτων 9,5 Ε

Πλυντήριο 5,5 Ε

* Μέσο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στον οικιακό τομέα (2006): 0,09 €/kWh



Κλείνοντας τις συσκευές από το κουμπί λοιπόν δεν εξοικονομείτε μόνο διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και πολλά Ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: