Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Λόγος εις τους Β' Χαιρετισμούς

του Χριστόδουλου Γ. Παχουλίδη


Aλήθεια, η Υπεραγία Θεοτόκος είναι η «Κεχαριτωμένη Δέσποινα» και στον εαυτό Της έφερε όλες τις αρετές. Μια από αυτές περιλαμβάνει ο ιερός υμνογράφος του Ακαθίστου Ύμνου εις τον στίχο: «Χαίρε πιστών οδηγέ σωφροσύνης».
Αν θέλουμε με καθαρή καρδιά να εννοήσουμε και θαυμάσουμε την υπέροχη σωφροσύνη και αγνότητα της Παναγίας Παρθένου, η σκηνή του Ευαγγελισμού της, εις την οποία εν πολλοίς αναφέρεται ο Ακάθιστος Ύμνος, είναι λίαν αποκαλυπτική.


Όταν απροσδόκητα και αιφνίδια, ενώ ευρίσκετο μόνη της η Παναγία, αντίκρισε ενώπιόν της την υπέροχη μορφή του Αρχάγγελου Γαβριήλ, «διεταράχθη επί τω λόγω αυτού και διελογίζετο εν εαυτή ποταπός είη ο ασπασμός ούτος».


Η παρθενική της αιδημοσύνη εξεδηλώθη με μια ανησυχία και ταραχή, με την απρόοπτη παρουσία του ουράνιου Επισκέπτη. Όταν δε άκουσε τα εγκώμιά του προς το πρόσωπό Της και ότι ο Κύριος Την εξέλεξε να γίνει μητέρα του Υιού Του, «διελογίζετο, ποταπός είη ο ασπασμός ούτος». Την απασχολεί κυρίως η προέλευση και το περιεχόμενο του μηνύματος τούτου. Όταν δε έμαθε από τον Αρχάγγελο ότι «το Άγιο Πνεύμα θα έρθει επάνω σου και η δύναμη του Θεού θα σε καλύψει», με ταπείνωση και υποταγή είπε: «Είμαι μια δούλη του Κυρίου ας γίνει το θέλημά Του σ' εμένα, όπως μου το είπες». Υποτάκτηκε χωρίς αντιλογία στο θέλημα του Θεού.


Είναι, λοιπόν, η Παναγία, οδηγός σωφροσύνης για όλους τους πιστούς και καλούμαστε όλοι μας, κυρίως οι χριστιανοί νέοι και νεάνιδες, να έχουμε πρότυπο στη ζωή μας την Παναγία. Πάντοτε να μελετούμε την Αγία μας Γραφή. Τα διάφορα θρησκευτικά βιβλία να είναι τα αναγνώσματά μας και όχι τα ρυπαρά έντυπα. Να έχουμε περίσκεψη ενώπιον κολακευτικών λόγων και προτάσεων και να διερευνούμε τον ποιόν των διαφόρων προσώπων που μας πλησιάζουν και να εξετάζουμε μήπως μας απειλεί πειρασμός, ή παγίδα του διαβόλου. Πνεύμα σωφροσύνης να διέπει τις συναναστροφές μας, τις ψυχαγωγίες μας, τα θεάματά μας, τις συζητήσεις, τους λογισμούς, τα έργα μας. Τέλος, χωρίς αντιλογίες να δεχόμαστε το θέλημα του Θεού.


Αν έτσι πράττουμε, τότε και η Παναγία θα μας έχει υπό την προστασία Της και με τις πρεσβείες Της προς τον Υιόν Της και Θεό μας, σύντομα θα αξιωθούμεν, ελεύθεροι να την υμνούμεν σ' όλες τις εκκλησίες της κατεχομένης μαρτυρικής μας Κύπρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: