Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Λόγος του Μακαριστού + Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου στους Α' Χαιρετισμούς (13/2/2002)


Η Μαρία δεν ήταν απλώς και μόνον μια ευσεβής κοπέλα, η οποία συμμετέχει στη σωτηρία μας μ’ ένα παθητικό τρόπο, δεχόμενη το θέλημα του Θεού έτσι όπως της το είπε ο Άγγελος. Δεν είναι το χώμα που το πήρε στα χέρια Του ο Δημιουργός κι έπλασε τον άνθρωπο χωρίς να κάνει τίποτε αυτό το ίδιο. Η Μαρία συμμετείχε στο σχέδιο του Θεού, εργάσθηκε για να προσφέρει στον Θεό όλα τα στοιχεία που χρειαζόταν το φιλάνθρωπο σχέδιό Του να σαρκωθεί και να μας λυτρώσει.


Ποιά είναι τα στοιχεία αυτά, μας εξηγεί ο Αγιος Πατήρ της Εκκλησίας μας, Νικόλαος ο Καβάσιλας: « Βίος πανάμωμος, ζωή πάναγνος, άρνησις κακίας απάσης, άσκησις αρετής απάσης, ψυχή καθαρωτέρα φωτός, σώμα δια πάντων πνευματικόν...» Όπως ψάλλουμε στον Όρθρο της παραμονής του Ευαγγελισμού, «Ηράσθη του κάλλους σου Χριστός, Πανάμωμε, και την μήτραν σου κατώκησεν, όπως παθών εξ αμορφίας, το γένος των ανθρώπων λυτρώσηται...»

Αποδεχόμενη την ενεργό συμμετοχή της στο φιλάνθρωπο σχέδιο του Θεού, η Μαρία λέγει η ιδία, εν πνεύματι προφητικώ: «Ιδού γαρ από του νυν μακαριούσι με πάσαι αι γενεαί». Και πράγματι, τον ίδιο κι όλας χρόνο, εμακάρισε την Θεοτόκο πρώτη η Ελισάβετ, αναφωνώντας πλήρης πνεύματος αγίου: « Ευλοφημένη συ εν γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου? και μακαρία η πιστεύσασα, οτι έσται τελείωσις τοις λελαλημένοις αυτή παρά Κυρίου».


Δεν είναι δυνατόν να δούμε χριστιανικό ναό χωρίς την εικόνα της Δεσποίνης μας Θεοτόκου να μας υποδέχεται και να μας εισάγει στο Μυστήριον της σωτηρίας μας. Δεν είναι δυνατόν να προσευχηθούμε, δεν είναι δυνατόν να σκεφθούμε την Εκκλησία, χωρίς να αναφερθούμε σ’ Εκείνην που η χάρις του Θεού και η δική της τελεία συνεργεία στο θέλημά Του, την κατέστησε Παναγία Μητέρα του Θεού και Μητέρα της Εκκλησίας.


Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος χαρακτηρίζει την Κυρία Θεοτόκο φιλοτιμία της ανθρωπίνης φύσεως, πύλη της ημετέρας ζωής, πρόξενο της σωτηρίας μας. Έχουν γραφτεί λαμπρές σελίδες που εξηγούν τη θέση της Θεοτόκου ως Μητέρας του Χριστού και Μητέρας της Εκκλησίας. Έχουν γραφτεί απείρως λαμπρότερα, θεόπνευστα κείμενα των Πατέρων της Εκκλησίας που εξηγούν το έργο της Μαρίας και υμνούν το σεπτό πρόσωπό της.


Αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι κάθε χριστιανός έχει μέσα στη καρδιά του την εικόνα Της. Εκεί, μέσα στο κρυμμένο βάθος της ψυχής του, ο απλός κι ανώνυμος άνθρωπος που διαφεύγει από δίχτυ της ιστορίας όχι όμως από το βλέμμα του Θεού, έχει πάντοτε αναμένο ένα καντήλι στην Παναγιά. Κι όσο πυκνώνει το νέφος της αγωνίας, όσο θεριεύουν τα βάσανά μας, σ’ Εκείνης την αγκαλιά σπεύδουμε να κρυφτούμε, ν’ αφήσουμε τα δάκρυά μας να τρέχουν στην ποδιά Της. Σ’ Εκείνην, την Μυστηριακή Μητέρα μας καταφεύγουμε, περιμένοντας να νιώσουμε το χέρι Της να μας σκουπίζει τα δάκρυα, να μας δίνει δύναμη, να γαληνεύει την τρικυμισμένη μας ψυχή.


Σ’ Εκείνην καταφεύγει και το Γένος των Ελλήνων, όποτε νιώσει την απειλή του αφανισμού του, και αφήνεται στην χάρη Της, την Υπέρμαχο. Τέτοια ώρα, αγωνίας μεγάλης για το Γένος και τον Αυτοκράτορα, ανηγέρθη και ο ιερός αυτός ναός.


Σ’ Εκείνην καταφεύγω και εγώ σήμερα, παρακαλώντας Την να πρεσβεύει υπέρ της ψυχής του κτήτορος, και υπέρ του Γένους μας. Και την παρακαλώ να μας δίνει τη χάρη να την νιώθουμε πάντοτε, να την νιώθουμε όλοι Παναγιά και Δέσποινά μας, αληθώς και σταθερώς Κοσμοσώτηρα, ρόδον το αμάραντον.


6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, των σκανδάλων, των ομοφυλόφιλων, της διαφθοράς, και του πλουτισμού, τι θέση έχει εδώ με την φωτογραφία του;

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου,

πότε αποδείχθηκε και με ποια δικαστική απόφαση ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ήταν μπλεγμένος σε σκάνδαλα ; Που βρήκες την διαφθορά ; Γνωρίζεις μήπως με στοιχεία και επωνύμως για τους ομοφυλόφιλους ; Ποιοι είναι και που ;
Τέλος, για τον πλουτισμό. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ. Οτι βρέθηκε στην Αρχιεπισκοπική κατοικία στο Ψυχικό δεν ήταν δικό του. Ανήκει στην περιουσία της Εκκλησίας. Δεν κληροδότησε τίποτα στους συγγενείς. Πέθανε γυμνός και γι' αυτό είναι μακαριστός.
Αν ο λόγος του σε ενοχλούσε, μπορείς πάρα πολύ απλά να συνεχίσεις να ακούς τα ψέματα των πολιτικών. Εκεί άλλωστε θα βρεις εξακριβωμένη και με στοιχεία διαφθορά. Και φυσικά και σκάνδαλα. Για ομοφυλόφιλους δεν το γνωρίζω. Εσύ μήπως γνωρίζεις κάτι ;

Ανώνυμος είπε...

Άγνωστε δεν απευθύνθηκα σε εσένα αλλά στον διαχειριστή του μπλοκ που έχει την ευθύνη. Αν αυτός με ερωτήσει μπορώ να παραθέσω πληθώρα δημοσιευμάτων του εκκλησιαστικού και κοσμικού τύπου για πράξεις συνεργατών του. Είχε συγκεντρώσει κοντά του όλη την σαβούρα των κληρικών και των λαϊκών. Αποδείχθηκε ότι ήταν ανίκανων να είναι ο πηδαλιούχος της εκκλησίας.

Ανώνυμος είπε...

Και συ ανώνυμε άγνωστε, νομίζω θυμάσαι από την ζωή του Χριστού, πως ακόμη και ο ίδιος ο Κϋριος από τους δώδεκα μαθητές που είχε διαλέξει, ένας βρέθηκε κλέφτης και συνάμα προδότης. Μήπως θέλεις να κατηγορήσεις και τον Χριστό για έλλειψη ικανότητας και ταυτοχρόνως για ανικανότητα να είναι ο πηδαλιούχος και αρχηγός της Εκκλησίας ;
Εαν το νομίζεις, πέστο.
Αλλιώς, ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω!

Ανώνυμος είπε...

Δεν συζητώ μαζί σου, μόνο με τον ιστολόγο θα κάνω αν θέλει διάλογο.

Ι. Ν. Αγ.Βαρβάρας-Οσ. Σάββα είπε...

Αγαπητέ μου ανώνυμε,

Βρισκόμαστε ήδη στην αρχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, μιας περιόδου μετανοίας, κατανύξεως, περισυλλογής και εντάσεως του πνευματικού μας αγώνα. Δεν ωφελεί κανέναν η παράθεση δημοσιευμάτων, η διασπορά υποννοουμένων εναντίον κληρικών και λαϊκών. Ακόμα και αν αυτά που λέγεις είναι πραγματικά, δεν θα ωφελήσουν κανέναν. Αντιθέτως θα σκανδαλίσουν και θα γίνουν αφορμή πολλοί αδελφοί να κλονιστούν. Αυτό που πρέπει πάντοτε να κάνουμε είναι αυτό που έκανε κάποτε στα χρόνια της Παλαιάς Διαθήκης ο υιός ενός Δικαίου, που μέθυσε και κατά την διάρκεια της μέθης γδύθηκε και έλεγε διάφορα. Ο γιός του λοιπόν τον σκέπασε με ένα σεντόνι για να αποφύγει τους εμπαιγμούς, την διακωμώδηση και τον εξευτελισμό.
Αυτό πρέπει να κάνουμε και μεις . Να κρύβουμε με αγάπη αυτά που μπορούν να προκαλέσουν κακό.
Ο θεός είναι πολυέλεος και πολυεύσπλαχνος και ευχόμεθα να μας συγχωρήσει όλους για τις αμαρτίες μας.

Καλή Τεσσαρακοστή !