Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008

«Ο λαός ο καθήμενος εν σκότει είδε φως Μέγα»

Γέροντος Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου


Να δοθείτε στην μελέτη της Αγ.Γραφής, των ψαλμών, των πατερικών κειμένων. Να επιδοθείτε στην μελέτη με θείο έρωτα. Φως Χριστού θα πλημμυρίσει την ψυχή σας . Έτσι θα πραγματοποιηθεί αυτό που λέγει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος : «Ο λαός ο καθήμενος εν σκότει είδε Φως Μέγα και τοις καθημένοις εν χώρα και σκιά θανάτου φως ανέτειλεν αυτοίς».

Αυτό το φως είναι το Άκτιστο φως του Χριστού. Όταν αποκτήσουμε αυτό το φως, θα γνωρίσουμε την αλήθεια. Και αλήθεια είναι ο Θεός. Ο Θεός τα γνωρίζει όλα. Για Αυτόν είναι όλα γνωστά, φωτεινά. Ο κόσμος είναι έργο του Θεού, τον οποίον φωτίζει με το άκτιστο φως Του. Ο Θεός είναι φως ο ίδιος. Όταν αφήσουμε το φως να μας διαποτίσει, τότε έχουμε κοινωνία με τον Θεό. Αν αυτό δεν γίνει, τότε έχουμε πολλά φώτα , αλλά δεν έχουμε το φως.



Όταν είμαστε μαζί του, ο Χριστός μας κάνει φωτεινούς. Και το Φως το Μέγα το προσφέρει στον καθένα μας. Μακάρι να το δεχόμαστε. Τότε αποκτούμε και πίστη πιο βαθιά.

Σε αυτούς που δυσπιστούν, αμφιβάλλουν και αμφισβητούν και τα σκέπτονται μόνο με την λογική και δεν είναι ανοικτοί στον Θεό, ο Θεός δεν εμφανίζεται. Σε κλειδωμένες ψυχές ο Θεός δεν εισέρχεται, δεν εκβιάζει, δεν παραβιάζει. Αντίθετα σε αυτούς που έχουν πίστη απλή ο Θεός εμφανίζεται και χαρίζει το Άκτιστο Φως Του.

Μη νομίζετε όμως, ότι όλοι εδώ βλέπουν το ίδιο καθαρά το Φως της Αλήθειας. Καθένας το βλέπει ανάλογα με την ψυχή του, την μόρφωσή του, με την ψυχική του κατάσταση.

Βλέπουν για παράδειγμα πολλοί τον ήλιο να λάμπει, ο φυσικός ήλιος, αλλά στο σπίτι που έχει μαύρα τζάμια λίγο περνάνε από εκεί οι ακτίνες. Καταλάβατε; Για αυτό λέω , το ίδιο γίνεται και με το άκτιστο φως. Είναι μαύρα τα τζάμια μας, δεν είναι δηλ. καθαρή η καρδιά μας, δεν του επιτρέπει η μαυρίλα να περάσει.

Ακόμα και στους Αγίους μας και στους προφήτες συνέβαινε το ίδιο πράγμα. Και αυτοί ακόμη ανάλογα με την καθαρότητά τους αισθάνονταν το Φως το Θείον.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σύγχρονος άγιος...
Να έχουμε την ευχή του...

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί οι γέροντες των τελευταίων χρόνων και ιδίως οι Πορφύριος και Παΐσιος μπορούμε να πούμε ότι οδήγησαν και οδηγούν ολόκληρο έθνος (και ίσως όχι μόνο) στη θεογνωσία με τα λόγια και τα έργα τους που έχουν καταγραφεί. Άραγε όμως φθάνουν μόνο αυτά τα κατεγραμμένα για να οδηγηθεί κάποιος στο θεό; Δε χρειάζεται στενότερη παρακολούθηση και διδασκαλία σε κάποιον που επιθυμεί να Τον γνωρίσει όπως εκείνοι από άνθρωπο που έχει ήδη γνώση και εμπειρία του Θεού, του ακτίστου Φωτός;